logo
16.07.2020

Očišćena Kukor špilja – donirano još 6.000 kn

Speleološko-alpinistički klub „Ekstrem“ (SAKE) organizirao je 11. i 12. lipnja akciju čišćenja otpada iz Kukor špilje u okolici Makarske. To je bila već druga akcija u okviru inicijative Čistog podzemlja organizirana uz financijsku potporu Lidla Hrvatska i Zagrebačkog speleološkog saveza.

Špilja se nalazi se u predjelu Kukor kod sela Bast na 430 metara nadmorske visine. Ukupna duljina joj je 264 metara, istraživana je u periodu od 2011. do 2018. godine, a koristi se i u svrhu školovanja novih generacija dalmatinskih speleologa. Špilja je zanimljiva i zbog toga što je u njoj otkrivena endemska špiljska vrsta kornjaša Radićev biokovski pipalac.

Akcija čišćenja organizirana je u suradnji s PP Biokovo, HPD Sv. Ilija iz Baške vode i Speleološkim odsjekom HPD Biokovo. U prvoj fazi akcije čišćenja prikupljeno je ukupno četiri kubika raznog sitnog i krupnog komunalnog otpada poput tekstila, metalnih konzervi, prozorskih stakala, staklenih boca, plastičnih vrećica, plastičnih kontejnera, metalnih i plastičnih dijelova namještaja, auto dijelova, medicinskog otpada, metalnog i keramičkog posuđa i raznog drugog komunalnog otpada. Sav otpad je izvađen iz špilje te je ona u potpunosti očišćena. U drugoj fazi, otpad je transportiran od ulaza špilje do najbliže prometnice, ukrcan u kamion kojim je odvezen i propisno deponiran.

Zahvaljujući svim sudionicima akcije, poticaju i donaciji za daljnju sanaciju podzemlja još jedna špilja vraćena je u prvobitno stanje!