logo
16.07.2020

Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ponovno u akciji čišćenja izvora pitke vode

Onečišćen izvor pitke vode krške ponornice Zagorske Mrežnice koristi čak 50.000 stanovnika u okolici Ogulina. Špiljski sustav Pećine – Veliko vrelo čini važno stanište jedinstvene podzemne faune izuzetno osjetljive na promjene kvalitete vode, a među njima je i šest različitih staništa endemske čovječje ribice.

Nažalost, na ulazu u izvor zabilježene su velike količine krupnog otpada, a među njima i olupine automobila.

U ekološkoj akciji koju su organizirali članovi udruge Adipa i Društva za podvodne sportove Zagreb, sav krupni otpad uklonjen je s ulaza u izvor. Pronađena olupina automobila sastojala se od dva dijela koja su se nalazila na 12 i 9 metara dubine. Za vađenje olupine bilo je potrebno koristiti tehnike koje se inače koriste u podvodnim radovima za podizanje velikih tereta ispod površine vode. Zbog iznimne tehničke složenosti akcije koja se odvijala u hladnoj i zamućenoj vodi, izvlačenje se izvršilo u dva navrata (5. svibnja i 2. srpnja). Tek iz drugog pokušaja ronioci su uspjeli podići olupinu automobila na površinu padobranom, dok je ostatak izvučen traktorom pomoću čelične sajle.

Uz olupinu automobila iz izvora je izvučena i traktorska guma, kotači bicikala te ostali sitni otpad u vidu limenki i trulih lonaca. Ukupno je prikupljeno oko 2.5 kubika krupnog i sitnog otpada.

Upravo zato potrebna je dodatna edukacija lokalnog stanovništva kako bi se spriječilo buduće odlaganje otpada i zagađenje bogatog izvora pitke vode.

Za ovu iznimno složenu i visoko vrijednu akciju, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska isplatili su donaciju u iznosu od 12.500 kuna. Iskreno čestitamo svim sudionicima na odličnom poslu!